Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Dr. Paul Dautzenberg en drs. Wiebe Braam
 
In samenwerking met :  lettergrootte: A  A  A
Inleiding

 
Jarenlang is dementie een vergeten ziekte geweest, totdat de introductie van nieuwe onderzoekstechnieken daarin verandering bracht. Die nieuwe technieken maakten het de afgelopen vijftien jaar langzaam maar zeker mogelijk de hersenstructuur van patiënten bloot te leggen. Ook de voorlichtingscampagnes van de Alzheimerstichting hebben veel bijgedragen aan de verbetering van de houding ten opzichte van dementie.
Sinds 1998 is het beloop van de meest voorkomende vorm van dementie, de ziekte van Alzheimer, met medicijnen te beïnvloeden. Andere behandelingsmogelijkheden kunnen we mogelijk binnen enkele jaren verwachten. Daardoor moeten patiënten, familie, artsen en beleidsmakers hun houding ten opzichte van dementie herzien en is passiviteit niet langer meer een vanzelfsprekendheid.
Maar de toegenomen mogelijkheden in het onderzoek naar de oorzaak van dementie en de behandeling ervan, hebben ook een keerzijde. Zo wensen mensen met geheugenklachten meer duidelijkheid over hun klachten en de behandeling daarvan, en dat betekent dat meer mensen dan vroeger met geheugenklachten de dokter zullen bezoeken.
Maar wat is geheugen? Wat is vergeetachtigheid? Is iedere verwarde oudere ook dement? Hoe ziet de meest voorkomende vorm van dementie, de ziekte van Alzheimer, eruit en welk onderzoek is nodig om deze diagnose te stellen? En hoe kunnen patiënten opgevangen en behandeld worden als deze ziekte bij hen geconstateerd is?
In dit boek proberen we met de huidige inzichten een antwoord te vinden op deze vragen. Het wetenschappelijk onderzoek naar dementie levert echter dagelijks zoveel nieuwe inzichten op, dat sommige antwoorden morgen alweer anders kunnen zijn.
verder
Opa Toetoet raakt de kluts kwijtAuteur(s) : Chris Veraart
Prijs : € 19,95
ISBN : 9789021549033

Ook dementie doet pijnAuteur(s) : Dr. Paul Dautzenberg
Prijs : € 21,95
ISBN : 9789491549342