Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Dr. J.W.F. Elte
 
In samenwerking met :  lettergrootte: A  A  A
Combinaties van twee typen tabletten

Recent is de vaste combinatie van metformine (500 mg) en snelopneembare glibenclamide (2.5 of 5 mg) in één tablet geregistreerd onder de naam Glucovance. Deze combinatie kan bij patiënten die de twee soorten tabletten al gebruiken deze vervangen en zo het gebruiksgemak bevorderen. Een andere combinatie is die van rosiglitazone met metformin (Avandamet), waarmee met name de insuline resistentie en de vorming van glucose in de lever worden tegengegaan.
Bij sommige patiënten worden combinaties uit de verschillende groepen tabletten, bijvoorbeeld glibenclamide en metformine, voorgeschreven. Wanneer de bloedglucosewaarden tijdens het gebruik van één of twee middelen niet voldoende dalen en men insulinetherapie nog probeert uit te stellen, worden zelfs middelen uit alle drie de groepen tegelijk gebruikt. Meestal is het effect van de combinatiebehandeling slechts tijdelijk.
Ook wordt tegenwoordig in toenemende mate een combinatie van insuline met tabletten geadviseerd. Op deze manier kan de hoogte van de bloedglucose soms jarenlang acceptabel blijven. In principe zijn alle combinaties mogelijk. Bij de combinatie van thiazolidinediones (= glitazones) en insuline kan echter vocht worden vastgehouden en kan hartfalen ontstaan.terug verder
Diabetes en nu?Auteur(s) : Dr. Jan Willem Elte, dr. Lioe-Ting Dijkhorst
Prijs : € 16,95
ISBN : 9789491549779

Zin in lekker eten


Hoe eet u gezond met diabetes? Daarover bestaan uiteenlopende adviezen. Dit kookboek is gebaseerd op actuele kennis uit betrouwbaar onderzoek, speciaal voor mensen met diabetes die zo gezond mogelijk willen blijven. Met de recepten uit dit boek zet u heerlijke gerechten op tafel waar iedereen van geniet. Behalve vele recepten vindt u ook persoonlijke ervaringen en tips. Met een woord vooraf en twee recepten van chef-kok Christopher Naylor van sterrenrestaurant Vermeer in Amsterdam.

Auteur(s) : Diabetes Fonds
Prijs : € 22,50
ISBN : 978949154964