Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Dr. J.W.F. Elte
 
In samenwerking met :  lettergrootte: A  A  A
Sulfonylureum-afgeleiden

Stoffen die van Sulfonylureum zijn afgeleid stimuleren de aanmaak van insuline in de alvleesklier. Daarnaast bevorderen ze de werking van insuline in de lever en de lichaamsweefsels (vet, spieren). Deze middelen werken dus vooral als de alvleesklier nog insuline maakt.
Vaak treedt er tijdens het gebruik van Sulfonylureum-afgeleiden een geringe stijging van het gewicht op. Dit is een reden te meer om de voedingsadviezen goed op te volgen. Bij gebruik van deze middelen bestaat er ook een risico op het ontstaan van een hypoglycemie (hypo = laag bloedglucosegehalte). Deze hypo’s kunnen soms lang aanhouden waardoor ziekenhuisopname noodzakelijk kan zijn. Regelmatige controle van het bloedglucosegehalte is daarom belangrijk.
De meest gebruikte tabletten van de Sulfonylureumgroep zijn: tolbutamide (Rastinon, Artosin), gliclazide (Diamicron), glibenclamide (Daonil, Euglucon), glipizide (Glibenese) en glimepiride (Amaryl). Meestal worden ze 1 tot 2 maal daags ingenomen, vóór de maaltijd.
Vooral glibenclamide kan langdurige hypo’s veroorzaken. Voordeel van glimepiride is dat het slechts eenmaal per dag hoeft te worden ingenomen. Ook zouden er minder hypo’s tijdens gebruik voorkomen.verder
Diabetes en nu?Auteur(s) : Dr. Jan Willem Elte, dr. Lioe-Ting Dijkhorst
Prijs : € 16,95
ISBN : 9789491549779

Zin in lekker eten


Hoe eet u gezond met diabetes? Daarover bestaan uiteenlopende adviezen. Dit kookboek is gebaseerd op actuele kennis uit betrouwbaar onderzoek, speciaal voor mensen met diabetes die zo gezond mogelijk willen blijven. Met de recepten uit dit boek zet u heerlijke gerechten op tafel waar iedereen van geniet. Behalve vele recepten vindt u ook persoonlijke ervaringen en tips. Met een woord vooraf en twee recepten van chef-kok Christopher Naylor van sterrenrestaurant Vermeer in Amsterdam.

Auteur(s) : Diabetes Fonds
Prijs : € 22,50
ISBN : 978949154964