Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Dr. J.W.F. Elte
 
In samenwerking met :  lettergrootte: A  A  A
Thiazolidinediones

Een nieuwe groep van medicamenten wordt gevormd door de thiazolidinediones, die ook PPAR (peroxisome proliferator-activated receptor)-gamma agonisten worden genoemd omdat ze via hormoonreceptoren in de celkern werken die PPAR-gamma heten. De eveneens gebruikte naam glitazones verwijst naar de namen van de nieuwe medicamenten en is de gemakkelijkst uitspreekbare benaming.
Het middel werkt als een soort 'insuline sensitizer' en vermindert de vetafbraak en de vorming van vrije vetzuren. Daardoor wordt de opname van glucose in de weefsels bevorderd en de glucosevorming in de lever verminderd. Door deze verbeterde gevoeligheid voor insuline (verminderde insulineresistentie) is er minder insuline nodig en kan de bèta-cel in de alvleesklier worden gespaard. Ook de vermindering van de vrije vetzuren werkt beschermend voor de alvleesklier.
De glitazones kunnen zowel in monotherapie als in combinatie met metformine of sulfonylureum-afgeleiden worden gebruikt. De combinatie met insuline wordt in Nederland vooralsnog afgeraden in verband met mogelijke vochtophoping. In de Verenigde Staten is pioglitazon echter wel toegestaan in combinatie met insuline. Er is een klein verschil tussen de thans bestaande twee preparaten in die zin dat rosiglitazon (Avandia) een zuivere PPAR-gamma agonist is en pioglitazon (Actos) ook geringe PPAR-alpha activiteit heeft. Hierdoor treedt een gunstig effect op en aanzien van de bloedvetten: rosiglitazon verhoogt het totaal cholesterol (HDL én LDL), terwijl pioglitazon triglyceriden verlaagt en het (beschermende) HDL-cholesterol verhoogt. Daardoor kan pioglitazon goed in combinatie met een statine worden gegeven voor verbetering van de bloedvetten.terug
Diabetes en nu?Auteur(s) : Dr. Jan Willem Elte, dr. Lioe-Ting Dijkhorst
Prijs : € 16,95
ISBN : 9789491549779

Zin in lekker eten


Hoe eet u gezond met diabetes? Daarover bestaan uiteenlopende adviezen. Dit kookboek is gebaseerd op actuele kennis uit betrouwbaar onderzoek, speciaal voor mensen met diabetes die zo gezond mogelijk willen blijven. Met de recepten uit dit boek zet u heerlijke gerechten op tafel waar iedereen van geniet. Behalve vele recepten vindt u ook persoonlijke ervaringen en tips. Met een woord vooraf en twee recepten van chef-kok Christopher Naylor van sterrenrestaurant Vermeer in Amsterdam.

Auteur(s) : Diabetes Fonds
Prijs : € 22,50
ISBN : 978949154964