Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Drs. Martijn Engelsman
 
In samenwerking met :  lettergrootte: A  A  A
Anticonceptie

In Nederland is de meest gangbare methode om zwangerschap te voorkomen het gebruik van de anticonceptiepil. Helaas hebben sommige anti-epileptica een negatieve invloed op de werking van de pil. Omgekeerd blijkt de pil geen nadelig effect te hebben op de frequentie van de aanvallen. Vaak heeft de pil zelfs een gunstige uitwerking op de aanvalsfrequentie, vooral als de aanvallen rond de menstruatie optreden.
De pil is onbetrouwbaar in relatie tot anti-epileptica, omdat anti-epileptica een stimulerende werking op de lever hebben. Hierdoor worden allerlei stoffen sneller door de lever afgebroken. Dat geldt ook voor de werkzame stof van de pil. Wanneer daar geen rekening mee wordt gehouden, kan een ongewenste zwangerschap ontstaan.
Het is raadzaam om bij het gelijktijdig gebruik van de pil en een anti-epilepticum te letten op tussentijds bloedverlies (doorbraakbloedingen) en het moment waarop de menstruatie (de onttrekkingsbloeding) begint. Begint de menstruatie op het juiste moment en zijn er geen tussentijdse bloedingen, dan kan op het effect van de pil worden vertrouwd. Bij twijfel is het mogelijk dat een arts een andere pil voorschrijft met een andere verhouding progesteron en oestrogeen.
Eventueel kan naar andere voorbehoedsmiddelen, zoals spiraaltjes of (vrouwen)condooms worden gezocht.
Recent is ook de zogenaamde Nuvaring op de markt gekomen, die vaginaal moet worden ingebracht en zeer lokaal een hormoon afscheidt waardoor zwangerschappen vermeden worden. Het wordt afgeraden deze ring te gebruiken in combinatie met anti-epileptica omdat de werking niet kan worden gegarandeerd.terug verder