Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Drs. Martijn Engelsman
 
In samenwerking met :  lettergrootte: A  A  A
Leerproblemen

Het frequent optreden van aanvallen kan een nadelige invloed hebben op de alertheid en op het geheugen. Dit geldt zowel voor zware als voor lichte aanvallen. Door absences mist een kind steeds stukjes van de les. Buiten de absences om werken de hersenen normaal en zijn er geen problemen met oplettendheid of geheugen. Soms zijn de absences zo kort van duur of zijn de aanvalletjes zo licht dat zij niet worden opgemerkt.
Toch kan er dan wel een nadelig effect zijn op de leerprestaties. Een EEG kan in zulke gevallen soms een leerstoornis door onoplettendheid verklaren. Vooral bij concentratieproblemen en aandachtsstoornissen moet aan deze mogelijkheid worden gedacht, ook bij kinderen die nooit zichtbare aanvallen hebben gehad.
Ook de medicatie tegen epilepsie kan een nadelige invloed hebben op leerprestaties, maar de modernere anti-epileptica zijn wat dit betreft veel minder schadelijk dan de oudere middelen.
Een psychologisch onderzoek, gecombineerd met een langdurig EEG en controle van de bloedspiegels van de anti-epileptica, kan in moeilijke gevallen meer duidelijkheid geven over de aard en de oorzaak van leerstoornissen bij kinderen met epilepsie.verder