Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
dr. Frans Zoetmulder
 
In samenwerking met :  Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie


lettergrootte: A  A  A
De toekomst

Voorspellen is een hachelijke onderneming, vooral als het de toekomst betreft. Een aantal jaren geleden bestond vooral onder biologen en andere onderzoekers het geloof dat, zodra een beter begrip bestond over kanker, er vanzelf een eenvoudige effectieve behandeling zou worden gevonden. Geleidelijk is echter duidelijk geworden dat kanker zo onlosmakelijk verbonden is met slijtage van het erfelijke materiaal van de mens, dat het wel heel onwaarschijnlijk is dat dit door een simpele ingreep kan worden hersteld. Het enorm uitgebreide inzicht in de kankerbiologie zal echter een aantal wegen openen, waardoor de kankerbehandeling ongetwijfeld verder verbeterd kan worden.

Identificatie van risicogroepen
Van veel kankertypen zijn inmiddels de voorstadia bekend. Die kunnen vrij eenvoudig worden weggenomen, waardoor de ontwikkeling van echte kanker wordt voorkomen. Dikkedarmkanker is het meest aansprekende voorbeeld. Als alle Nederlanders met aanleg voor dikkedarmkanker eens per vijf jaar een kijkonderzoek van de dikke darm ondergaan, en alle dan gevonden poliepen worden verwijderd, zou de sterfte aan dikkedarmkanker van rond 4000 patiënten per jaar tot vrijwel nul kunnen worden teruggebracht. Het wachten is op de mogelijkheid om aan de hand van het erfelijke materiaal van gezonde mensen de risicodragers te identificeren. Die zal naar mijn vaste overtuiging in de komende jaren gevonden worden. Dergelijke aanlegtyperingen kunnen overigens ook voor andere kankertypen de praktijk volledig omgooien.

Vroegdiagnostiek
Het beschikbaar komen van nieuwe diagnostische methoden, gebaseerd op de opsporing van specifieke producten van kankercellen en het toenemende vermogen kleine afwijkingen te visualiseren zal tot steeds vroegere diagnose leiden. Dit betekent dat bij meer patiënten een diagnose gesteld kan worden in de fase waarin slechts de moederhaard aanwezig is, zonder uitzaaiingen. Gevolg daarvan is dat plaatselijke behandelingen, zoals operatie en bestraling een steeds grotere en meer succesvolle rol gaan spelen.

Betere beeldvorming
De beeldtechniek van CT-scans en MRI-scans doorloopt een stormachtige ontwikkeling. In combinatie met computergestuurde reconstructietechnieken betekent dit dat chirurgen nu al driedimensionale beelden van de kanker in het omgevende weefsel kunnen bekijken. Die ontwikkeling zal ongetwijfeld doorzetten, waardoor chirurgen hun operaties veel beter kunnen plannen, en bovendien meer sparende operaties kunnen uitvoeren.

Sparend opereren
Het feit dat er in de toekomst sprake is van kleinere gezwellen (door vroegdiagnostiek) en beter inzicht hierin (door betere beeldvorming) leidt vrij automatisch tot meer gerichte operaties, waarbij functie en cosmetiek beter bewaard kunnen worden. Ook computerondersteunde kijkoperatietechnieken zullen hierbij een rol spelen.

Meer combinatiebehandelingen met nieuwe middelen
Op dit moment komt een nieuwe generatie antikankermiddelen op de markt, de zogenoemde smart drugs (slimme medicijnen). Dit zijn middelen die proberen prikkels te blokkeren, waardoor cellen worden gestimuleerd tot groei. Van enkele hiervan, bijvoorbeeld Gleevec, is al aangetoond dat dit de groei van sommige zeldzame gezwellen dramatisch kan stilleggen. Van andere middelen, zoals Avastin, is nu aangetoond dat dit in combinatie met chemotherapie tot betere resultaten leidt bij uitgezaaide dikkedarmkanker. Deze en andere, soortgelijke middelen gaan ongetwijfeld in de komende jaren hun waarde bewijzen in combinatie met operatie.

Oudere populatie
Successen bij jongere patiënten zullen tot gevolg hebben dat meer patiënten met aanleg voor kanker ouder worden. Deze patiënten met aanleg zullen vrij zeker op oudere leeftijd opnieuw kanker krijgen, en weer, tot het een keer niet meer lukt het onder controle te krijgen. Kanker is tenslotte een slijtageziekte van ons erfelijke materiaal en zal dus in toenemende mate een ziekte van ouderen worden.
terug verder
Gezond eten rond chemotherapie


Als je vanwege kanker chemokuren krijgt, heb je vaak weinig tot geen trek in eten en ook je smaak is geregeld heftig aangetast. Daarbij komt meestal ook nog eens een gevoelige mond en keel waardoor eten zelfs pijn kan doen. Diezelfde problemen kun je krijgen als gevolg van bestraling. Toch is het juist van essentieel belang voor het herstel – door goed te eten – je lichaam op gewicht te houden. Dit unieke kookboek – het eerste in z’n soort – helpt bij het gevecht weer beter te worden. Met allerlei praktische tips en inspirerende recepten om toch plezier in eten te houden.

Auteur(s) : José van Mil
Prijs : € 22,50
ISBN : 9789491549434