Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
dr. Frans Zoetmulder
 
In samenwerking met :  Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie


lettergrootte: A  A  A
Bespreking van het behandelplan

Het behandelplan wordt, meestal door de specialist die het diagnostische traject heeft begeleid, aan de patiënt voorgelegd. Het is verstandig als bij dit gesprek ook partners of naaste familieleden aanwezig zijn. Twee horen nu eenmaal meer dan een, en de kans is groot dat informatie verloren gaat als de patiënt het zelf aan zijn achterban moet uitleggen. Besproken wordt hoe de kankersituatie precies in elkaar steekt en op grond van welke overwegingen een bepaalde combinatie en/of volgorde van behandelingen wordt geadviseerd. Tegenwoordig wordt er groot belang aan gehecht dat patiënten die overwegingen goed begrijpen. Zij zijn het immers die de behandelingen moeten ondergaan en met de gevolgen verder moeten leven. In de praktijk blijkt dat patiënten die goed gemotiveerd zijn voor een behandeling, omdat zij het hoe en waarom goed begrijpen, die behandelingen ook makkelijker kunnen doorstaan.
Als een operatie wordt geadviseerd, zal de patiënt naar een chirurg worden verwezen of naar een andere opererende specialist, al naar gelang het type kanker. Dit is het moment om stil te staan bij de vraag waar en door wie de voorgestelde operatie het beste kan worden verricht.terug
Gezond eten rond chemotherapie


Als je vanwege kanker chemokuren krijgt, heb je vaak weinig tot geen trek in eten en ook je smaak is geregeld heftig aangetast. Daarbij komt meestal ook nog eens een gevoelige mond en keel waardoor eten zelfs pijn kan doen. Diezelfde problemen kun je krijgen als gevolg van bestraling. Toch is het juist van essentieel belang voor het herstel – door goed te eten – je lichaam op gewicht te houden. Dit unieke kookboek – het eerste in z’n soort – helpt bij het gevecht weer beter te worden. Met allerlei praktische tips en inspirerende recepten om toch plezier in eten te houden.

Auteur(s) : José van Mil
Prijs : € 22,50
ISBN : 9789491549434