Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Prof. Dr. Wouter Zuurmond
 
In samenwerking met :  Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie


lettergrootte: A  A  A
Aromatherapie

Geur speelt bewust of onbewust een belangrijke rol in het leven. Geur kan ontaarden in stank of aan de andere kant aangename gevoelens opwekken, en zelfs slaapverwekkend zijn. De aromatherapie, het toepassen van aangename geuren via op het lichaam aangebrachte etherische oliën of via verdampers en verstuivers, kent een aantal toepassingen.
Wanneer de patiënt een onaangename geur verspreidt, komen mensen met tegenzin op bezoek. Dit kan het geval zijn bij nare wonden of bij ontlastingsproblemen. Het gevolg kan zijn dat het bezoek het contact gaat mijden of in ieder geval zo kort mogelijk blijft. De patiënt kan daardoor in een isolement raken. Met eenvoudige verdampers in de kamer kunnen deze nare geuren bestreden worden.
Anderzijds kunnen aangename geuren op zichzelf de patiënt opbeuren en spier- en gewrichtsklachten verminderen. Dit kan bereikt worden met etherische oliën met rozemarijn, pepermunt, lindebloesem, viooltjes, de Griekse alant, lavendel, kamille, citroenmelisse, majoraan en thijm. Zowel bij het verstuiven als bij het toepassen in etherische oliën dient eerst gevraagd te worden of men de betreffende geur wel aangenaam vindt: geur is heel persoonlijk.terug verder
Gezond eten rond chemotherapie


Als je vanwege kanker chemokuren krijgt, heb je vaak weinig tot geen trek in eten en ook je smaak is geregeld heftig aangetast. Daarbij komt meestal ook nog eens een gevoelige mond en keel waardoor eten zelfs pijn kan doen. Diezelfde problemen kun je krijgen als gevolg van bestraling. Toch is het juist van essentieel belang voor het herstel – door goed te eten – je lichaam op gewicht te houden. Dit unieke kookboek – het eerste in z’n soort – helpt bij het gevecht weer beter te worden. Met allerlei praktische tips en inspirerende recepten om toch plezier in eten te houden.

Auteur(s) : José van Mil
Prijs : € 22,50
ISBN : 9789491549434