Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Prof. Dr. Wouter Zuurmond
 
In samenwerking met :  Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie


lettergrootte: A  A  A
Planten en kruiden

Het gebruik van planten en kruiden staat vaak buiten het blikveld van medici. Toch is de werking van een aantal middelen niet te ontkennen en het gebruik van plantenextracten kan dan ook een positieve invloed hebben. Wel is het van belang om het gebruik ervan te melden, omdat een aantal kruiden en plantenextracten kunnen interfereren met chemo- of radiotherapie. Enkele voorbeelden voor dagelijks gebruik zijn:
Cannabis sativa (marihuana) als eetlustopwekkend middel, tegen misselijkheid en braken bij chemotherapie, ontspanningsmiddel.
Citroenmelisse tegen slapeloosheid en krampen.
Gember tegen misselijkheid.
Kamille(thee) tegen slaap- en spijsverteringsstoornissen.
Pepermunt (thee) tegen spijsverteringsstoornissen, misselijkheid en diarree.
Rabarber tegen obstipatie.
Rozemarijn in etherische oliën als uitwendig middel tegen spier- en gewrichtsklachten.
Sint Janskruid tegen depressie. Dit middel kan overgevoeligheid voor licht veroorzaken en de werking van andere middelen beïnvloeden, zoals medicijnen tegen depressie en epilepsie. Daarnaast heeft het een negatieve invloed op de werking van chemotherapie.
Temoe Lawak: spijsverteringsstoornissen en gallijden.
Valeriaan kan tegen angst en als slaapmiddel gebruikt worden. Het is als thee, capsules en drank te verkrijgen. Wel moet rekening gehouden worden met het feit dat het de werking van andere slaapmiddelen of middelen tegen depressie kan versterken.
Zwarte en blauwe bes gedroogd, tegen diarree.terug verder
Gezond eten rond chemotherapie


Als je vanwege kanker chemokuren krijgt, heb je vaak weinig tot geen trek in eten en ook je smaak is geregeld heftig aangetast. Daarbij komt meestal ook nog eens een gevoelige mond en keel waardoor eten zelfs pijn kan doen. Diezelfde problemen kun je krijgen als gevolg van bestraling. Toch is het juist van essentieel belang voor het herstel – door goed te eten – je lichaam op gewicht te houden. Dit unieke kookboek – het eerste in z’n soort – helpt bij het gevecht weer beter te worden. Met allerlei praktische tips en inspirerende recepten om toch plezier in eten te houden.

Auteur(s) : José van Mil
Prijs : € 22,50
ISBN : 9789491549434