Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Dr. Leo van Deursen
 
In samenwerking met :  

Nederlandse Vereniging voor Rugpatiënten De wervelkolom


lettergrootte: A  A  A
Bekkeninstabiliteit

Peri partum pelvic pain staat voor: pijn in de bekkenstreek rondom de bevalling. De meesten van ons kennen dit beeld onder de naam bekkeninstabiliteit. Ofschoon het beeld van de aandoening mijns inziens erg typisch is, is het toch nog steeds omstreden. Misschien komt dit enerzijds omdat we de achtergronden niet goed begrijpen en anderzijds omdat het vaak zó pijnlijk is dat gemakkelijk aan aanstellerij gedacht zou kunnen worden.
Typisch aan bekkeninstabiliteit is het ontstaan rond of na de bevalling. Heb je het echter eenmaal gehad rond de bevalling, dan is het goed mogelijk dat het bij een volgende zwangerschap al vrij vroeg in de zwangerschap, bijvoorbeeld vanaf de derde maand, opnieuw optreedt. De aandoening heeft de neiging om bij een herhaling erger te worden en langer te duren. Toch gaat het meestal vanzelf over!
De aandoening heeft dus kennelijk alles met zwangerschap, zwangerschapshormonen en bevallen te maken. Vele dagelijkse activiteiten worden ernstig verstoord, waarbij in het bijzonder de verstoring van het lopen erg opvalt. Tijdens liggen nemen de klachten gelukkig meestal wat af.
Veel patiënten ervaren een terugval tijdens de menstruatie en een verergering tijdens de volgende zwangerschap. Men vermoedt dat de oorzaak in overbelasting of beschadiging van de gewrichtsbanden rond bekken en lage rug gelegen is. Een combinatie van hormonale factoren, gewrichtsbanden, spierzwakte en gewicht van de baby spelen mogelijk een rol.

Verschijnselen
De pijn zit vooral gelokaliseerd rond de bekkengewrichten, links en rechts onder in de rug, maar ook ter hoogte van het schaambeen aan de voorzijde en in de liezen. Vaak bestaat er een uit-straling in de bovenbenen. Er is ook sprake van een loopstoornis, het lopen is vaak érg pijnlijk en de patiënten waggelen meest--
al ‘als een eendje’. Lang staan, trappen klimmen, fietsen, het
dragen van een boodschappentas of het hebben van gemeenschap is veelal pijnlijk. Ook zitten en zwemmen is pijnlijk. Terwijl liggen nog het beste gaat, is omdraaien in bed echter weer erg pijnlijk.

Therapie
Over oefentherapie wordt wisselend gedacht. Forse oefeningen en manuele therapie zouden mogelijk verergering geven, maar oefeningen in combinatie met bedrust zouden gunstig zijn. Een bekkengordel zoals ontwikkeld door Mens (1996) lijkt effectief, hoewel deze beter tijdens dan na de zwangerschap blijkt te helpen.
Zelfs pogingen om zowel de SI-gewrichten als het schaambeen met schroeven vast te zetten hebben meestal niet tot het gewenste resultaat geleid. Gelukkig blijkt ook deze aandoening in veel gevallen vanzelf over te gaan, hoewel het soms lang kan duren. De tijdsduur wordt geschat op een gemiddelde dat in onderzoeken varieert van 6 maanden tot 2 jaar.terug verder