Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Dr. Leo van Deursen
 
In samenwerking met :  

Nederlandse Vereniging voor Rugpatiënten De wervelkolom


lettergrootte: A  A  A
Duraprikkeling

In het ruggenmergkanaal loopt het ruggenmerg. Dit is als het ware een bundel zenuwkabels, die vanuit de hersenen naar beneden loopt en op ieder wervelniveau enkele kabeltjes (zenuwtakken) afgeeft. Door sommige aandoeningen in de rug komen deze kabeltjes wel eens klem te zitten. De meest voorkomende oorzaak van een dergelijke afklemming is een hernia, een breuk in de tussenwervelschijf. Maar ook een vernauwing van het gat (foramen) waar de zenuwkabel doorheen moet of de vernauwing van het ruggenmergkanaal op zich kan een mogelijke oorzaak zijn.
Nu moet u zich voorstellen dat een dergelijke kabel beetje bij beetje ‘afgeklemd’ wordt. We zagen al eerder dat het hoesje om de zenuwkabel, de dura mater, erg veel gevoel heeft. Wanneer nu alléén de dura mater afgeklemd raakt, voelt u dat vooral onder in uw bil, met wat uitstraling in de achterzijde van uw bovenbeen en in de zijkant van uw kuit. Deze pijn kunt u erger laten worden door uw hoofd te buigen, bijvoorbeeld wanneer u in bed ligt te lezen met gestrekte benen of wanneer u helemaal krom staat. Soms zegt iemand spontaan dat hij pijn voelt wanneer hij te grote passen probeert te maken. Dit komt dan omdat bij het buigen van je hoofd, net als bij het optillen of ver uitstrekken van je been, aan de hoofdkabel wordt getrokken, die door het ruggenmergkanaal loopt. Wanneer de kabel vastzit en niet goed kan schuiven, raakt hij tijdens dit rekken extra geïrriteerd.

Figuur 13

Irritatie
De oorzaak van de pijn in de bil, bovenbeen en kuit is dus de irritatie van de dura, meestal door een bulging disc of een hernia. Soms ook door een vernauwing van het kanaal, eventueel door littekenweefsel van een operatie, of een vernauwing van de uittredeplaats van de zenuwkabel. We spreken nu van ‘duraprikkeling’. Een epidurale injectie (injectie rondom de dura in het ruggenmergkanaal) met corticosteroïden helpt vaak goed, indien de druk op de kabel maar niet te groot is. Wanneer echter de hele stroomdraad wordt platgedrukt, dan valt de stroom uit en spreken we van radiculaire uitval, wat gepaard gaat met een doof gevoel of krachtverlies (zie Radiculair syndroom, pag. 56).terug verder