Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Dr. Leo van Deursen
 
In samenwerking met :  

Nederlandse Vereniging voor Rugpatiënten De wervelkolom


lettergrootte: A  A  A
Nog enkele andere ziektebeelden die kunnen samenhangen met rugklachten

Meralgia paraesthetica
Meralgia paraesthetica beschrijft het hebben van tintelingen en vooral een doof, vreemd soms wat branderig gevoel in de voor/buitenzijde van het bovenbeen. De oorzaak is de afklemming van een zenuwtak. Het betreft de nervus cutaneus femoralis lateralis, een takje van de nervus femoralis dat het gevoel van de huid aan de voorzijde van het bovenbeen verzorgt. Dit zenuwtakje kan afgeklemd raken op de plaats waar het door de buikwand naar buiten komt en dan onder een hoek van 90 graden naar beneden moet. Dat plekje ligt vanaf de voorste punt van de bekkenrand zo’n 3 cm naar het midden. Door strakke kleding, een riem of domweg omdat we rechtop lopen kan dit zenuwtakje in de buikwand beklemd raken. De geneeskunde spreekt van meralgia
paraesthetica.
Het is de meest voorkomende zenuwafklemming van een oppervlakkige huidtak. Het is zeker geen ernstige aandoening, hooguit is het dove gevoel irritant. Je mag er niet aankomen, want dat voelt zo vervelend, zal men zeggen.

Bursitis trochanterica
Een ontsteking van de slijmbeurs die de zijkant van de heupkop, de trochanter, moet beschermen tegen al te veel druk van buiten, noemen we een bursitis trochanterica. Wanneer wij kwetsbare spullen willen beschermen tegen druk en beschadiging, zullen we piepschuim of verpakkingsmateriaal met luchtkussentjes gebruiken om de uitstekende delen af te dekken. Het lichaam zet hiervoor slijmbeurzen in, kussentjes gevuld met slijm, die drukbelasting en wrijving goed kunnen opvangen. Dergelijke slijmbeurzen kunnen we op verschillende plaatsen in het lichaam terugvinden. Wanneer de druk of de wrijving echter te groot wordt of té lang aanhoudt, raakt zo’n slijmbeurs zelf geïrriteerd en ontstaat een steriele ontsteking van de slijmbeurs. De slijmbeurs zwelt op en wordt drukpijnlijk. Bekend zijn de slijmbeursontstekingen van elleboog, de mijnwerkerselleboog, en de slijmbeursontsteking van de knie, het pastoorsknietje en de housemaid’s knee. Een bursitis trochanterica komt regelmatig voor. De oorzaak is dus meestal overbelasting of te veel druk op de slijmbeurs. Zeldzaam is een spontane slijmbeursontsteking door jicht. De overbelasting is meestal weer een gevolg van een afwijkende stand van het bekken. Wanneer we steeds op een been staan en in de heup gaan hangen, zal de druk op de slijmbeurs te groot kunnen worden en zal een ontsteking ontstaan. Een bekkenscheefstand, bekkenverwringing of eenzijdige psoasprikkeling kunnen zo de oorzaak zijn van regelmatig terugkerende bursitis trochanterica.

De ‘snapping hip’
Iets in de heupregio dat ‘knapt’ of een geluid geeft als een vingerknip, noemt men een ‘snapping hip’. Hierbij denkt men natuurlijk direct aan een aandoening van de heup. Toch is de ‘snapping hip’ géén heupafwijking en is de benaming dus eigenlijk misleidend en onjuist. De term staat voor het geluid, de ‘knoep’, die je soms kunt horen wanneer iemand zijn been naar voren strekt of vanuit liggende houding naar boven en weer terug beweegt. Meestal zit de ‘knoep’ in de lies, daar waar zich in de diepte de heupkop bevindt. Soms zit de ‘knoep’ aan de zijkant van de heup, boven de trochanter (zie bursitis trochanterica). De ‘knoep’ ontstaat doordat een (te) strak gespannen spier over een benige bobbel moet schuiven tijdens een beweging.
In de lies betreft dit de musculus iliopsoas die over de rand van het schaambeen schuift. Wanneer je je hand in je lies legt, kun je de ‘knoep’ ook voelen tijdens de beweging. Vaak ligt de oorzaak dan in de hypertonie, de óverspanning van deze iliopsoas.
Aan de zijkant is het de spanning in de tractus iliotibialis, de spier aan de zijkant van bekken en bovenbeen, die met een ‘knoep’ over de trochanter kan schuiven. Ook hier ligt de oorzaak vaker in de afwijkende bekkenstand, net als bij de bursitis trochanterica.terug