Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Dr. Leo van Deursen
 
In samenwerking met :  

Nederlandse Vereniging voor Rugpatiënten De wervelkolom


lettergrootte: A  A  A
Syndroom van Verbiest

De neurochirurg Verbiest heeft duidelijk gemaakt dat niet elke vorm van radiculaire pijn in de benen door een hernia wordt veroorzaakt. Hij beschreef het beeld van de vernauwing van het lumbale wervelkanaal met druk op de ‘cauda equina’ (de paardenstaart, ofwel de zenuwkabeltjes die onder in het ruggenmergkanaal lopen). Wanneer de binnenmaten in het ruggenmergkanaal té klein zijn, lopen de zenuwwortels de kans om in het kanaal bekneld te raken. Meestal raakt het kanaal ter hoogte van L4-L5 vernauwd. We spreken dan van een kanaalstenose of van het Syndroom van Verbiest.
We kennen een primaire vorm, een ontwikkelingsstenose – zeg maar een aanlegfoutje – en een secundaire vorm. Dit laatste door spondylolysis en listhesis, het min of meer naar voren toe afglijden van een wervel ten opzichte van een andere wervel (zie onder Spondylolysis, pag. 95) waardoor de vernauwing in het kanaal ontstaat. Rugletsels na ongevallen kunnen eveneens een oorzaak zijn en soms zijn ook mengvormen denkbaar. Verder kunnen vernauwingen ontstaan na rugoperaties door toenemende discusversmalling, artrose en littekenweefsel. Mogelijk kunnen ook secundaire doorbloedingsstoornissen en belemmeringen in de bloedafvoer tot klachten leiden.

Diverse klachten
De afklemming kan tot diverse klachten leiden, zoals: tintelingen; een moe gevoel; brandende kramp; het gevoel dat de benen er niet meer bij horen; het gevoel op kussentjes te lopen. Dit beeld kan uiteraard ook overgaan in het beeld van de neurogene claudicatio wat echter meer past bij de recessusstenose (vernauwing van de opening waardoor de zenuwwortel het ruggenmergkanaal verlaat) en de kleine hernia.
Bij zeer ernstige lumbale kanaalstenose kan een caudasyndroom ontstaan, de afklemming van de hele ‘zenuwstaart’, met problemen met plassen en ontlasting.
Bij onderzoek kunnen vaak dubbelzijdig uitvalsverschijnselen gevonden worden van meerdere zenuwwortels, (S1+L5+L4 +L3) terwijl de wortelrektesten niet gestoord hoeven te zijn, omdat ze alleen in bepaalde posities echt klem zitten.
De behandeling is uiteraard vrijwel altijd operatief.terug verder