Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Dr. Leo van Deursen
 
In samenwerking met :  

Nederlandse Vereniging voor Rugpatiënten De wervelkolom


lettergrootte: A  A  A
Veel voorkomende Blokkeringen

Sommige blokkeringen blijken aanmerkelijk meer voor te komen dan andere. Zo vindt men vaak blokkeringen van de bekkengewrichten (SI-gewrichten, of sacro-iliacale gewrichten), blokkeringen laag in de nek-schouderregio, van de bovenste halswervels en blokkeringen tussen de schouderbladen. Blokkeringen in de sleutelregio’s lijken vaker voor te komen dan andere. Een sleutelregio is het gebied waar de rug overgaat in bekken en benen, of waar de nek overgaat in schouders en armen of de overgang van nek naar hoofd.

SI-gewrichten
Schmid (1985) vond bij 467 van 1344 rugpatiënten functiestoornissen van de SI-gewrichten. In de manuele geneeskunde veronderstelt men ook dat beperkingen in de SI-gewrichten weer gemakkelijk kunnen leiden tot beperkingen in de bovenste halsgewrichten. Immers, een afwijkende stand of een afwijkend bewegingspatroon in het fundament zal snel leiden tot een stoornis in de nok. Zo kunnen rugklachten dan weer aanleiding zijn tot hoofdpijn en omgekeerd. SI-gewrichten zijn bovendien sterk onderhevig aan spanning in de buikspieren, zoals u kunt lezen in het deel over rugklachten die niet uit de rug komen. En aldus kunnen ook buikklachten leiden tot SI-blokkering en hoofdpijn.
Ondanks het feit dat de blokkering van het SI-gewricht zo vaak lijkt voor te komen is het toch niet zo gemakkelijk om dit betrouwbaar vast te stellen (Van Deursen 1992; van der Wurff, 2004). De pijn bij een aandoening van het SI-gewricht (bekkengewricht) zit voornamelijk in de regio net onder dit gewricht met een uitstraling tot in de achterzijde van het been. Maar ook treedt vaak pijn op vanuit de ligamentaire overbelasting aan de andere kant.
Behalve bewegingsbeperking en pijn in de SI-gewrichten door blokkering, kunnen er ook SI-klachten optreden door ontsteking, zoals bij de ziekte van Bechterew of Reiter, maar ook door het bestaan van bekkenverwringing. Dit beeld zal ik nader uitleggen bij het beschrijven van houdingsklachten.

Bekkeninstabiliteit
Onduidelijk is of de zogenaamde bekkeninstabiliteit (zie paragraaf peri partum pelvic pain) niet ook direct afkomstig is van de SI-gewrichten. Hierbij zou dan sprake zijn van hypermobiliteit (overbeweeglijkheid) of instabiliteit.

Atlas
Een eveneens veel voorkomend probleem is de blokkering van de atlas. De atlas is de bovenste halswervel die het hoofd draagt. Deze blokkering kan zoals gezegd een gevolg van een bewegingsstoornis in de bekkengewrichten zijn, maar kan ook op zichzelf staan. Dit kan ontstaan door stress, overbelasting van de nek door bijvoorbeeld buikslapen, door een ongeval, maar zelfs vanaf de geboorte door een geforceerde bevalling of verkeerde spildraai. Hierdoor kan zelfs het zogenaamde KISS-syndroom ontstaan met een huilbaby als gevolg. Een atlasblokkering geeft vaak aanleiding tot halfzijdige hoofdpijnklachten met pijn vanuit het achterhoofd uitstralend tot achter het oog. Ook kortdurende aanvallen van duizeligheid kunnen het gevolg zijn, waardoor iemand behoorlijk onzeker kan worden.
De gevolgen van blokkeringen zijn vaak symptomen die bij ‘segmentale irritatie’ passen.terug verder