Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Dr. Leo van Deursen
 
In samenwerking met :  

Nederlandse Vereniging voor Rugpatiënten De wervelkolom


lettergrootte: A  A  A
Inleiding

 
Van alle gezondheidsklachten komt rugpijn, na hoofdpijn, het meest voor. Zeker tachtig procent van de mensen zal één of meer keer in zijn leven last hebben van lage rugklachten en de meeste kans op rugklachten heeft hij die ooit eerder rugklachten gehad heeft. Let wel, één op de vijf Nederlanders heeft nú last van zijn rug! Nederland telt dan ook heel wat ervaringsdeskundigen. Bij mensen jonger dan 45 jaar vormen rugklachten zelfs de meest voorkomende reden tot ziekteverzuim. De totale directe en indirecte kosten van nek- en rugklachten in Nederland worden door het RIVM berekend op 7,6 miljard euro (Nationaal Kompas Volksgezondheid, versie 3.14.1, 2008). Allan en Waddell (1989) concludeerden dat mensen altijd al rugklachten gehad hebben en dat deze klachten niet afgenomen, noch toegenomen zijn.
De oorzaken voor het krijgen van rugklachten zijn talrijk, maar specifieke oorzaken treffen we slechts in 5-10% van alle gevallen aan (NHG Standaard 2005). Dat wil zeggen dat maar liefst 90-95% van álle rugklachten géén duidelijke diagnose heeft en op grond van diagnostisch onderzoek niet in te delen is. Onderzoek heeft tot nu toe dus niet kunnen bepalen welke anatomische structuur de aanleiding tot de klachten vormt in deze gevallen. Op basis van deze twee typen rugklachten, spreken we van specifieke en aspecifieke rugklachten.
In de loop van de tijd is de behandeling van rugklachten veranderd. In plaats van bedrust zal de huisarts zo nodig medicijnen tegen pijn, ontsteking of spierspanning verstrekken en kan hij zeer kortdurend bedrust adviseren. Maar de klemtoon ligt toch op geruststelling en het stimuleren om in beweging te blijven en zo mogelijk te blijven werken. Immers, het is niet bewezen dat dit slecht of niet verantwoord zou zijn en er zijn aanwijzingen dat het zelfs goed zou zijn.
verder