Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Dr. Leo van Deursen
 
In samenwerking met :  

Nederlandse Vereniging voor Rugpatiënten De wervelkolom


lettergrootte: A  A  A
Waarom rugklachten zo ingewikkeld zijn

Hoe kan het nu dat we in een tijd met supertechnologie nog zó weinig weten van de herkomst van lage rugklachten? Een voorbeeld zal dat wellicht wat kunnen verduidelijken.
Figuur 2: De opbouw van de rug

Het schiet erin!
Stel, de rugpijn begint met ‘spit’ in de rug. Spit in de rug betekent: het schiet er plotseling in, je kunt niet meer op of neer, en je staat scheef en krom. De oorzaak is onduidelijk. Je zou kunnen denken aan een scheurtje in een tussenwervelschijf en dat betekent dat je ook pijn voelt in de bindweefselring van die tussenwervelschijf. Maar omdat er maar weinig gevoel in die ring zit, valt het met die pijn nog wel mee, mits je maar absoluut niet beweegt. Uitsluitsel over de herkomst van de pijn hebben we nu dus nog niet.

Scheef en krom
Waarom je dan scheef of krom staat? Omdat extra druk op dat scheurtje natuurlijk meer pijn veroorzaakt. Tegen de tijd dat het scheurtje hersteld is, ga je vanzelf wel weer recht staan, maar in het begin kun je gewoon niet anders. ‘O, ik zie het al’, zou de fysiotherapeut zeggen, ‘je spieren staan als kabeltouwen!’ Maar wat de pijn veroorzaakt, is nu nog steeds niet duidelijk. Probeer immers maar eens één dag scheef te lopen met een gezonde rug. De kans is heel groot dat je daarna twee dagen spierpijn zult hebben. Komt de pijn dus van het scheurtje in je tussenwervelschijf of van het scheef en krom lopen?

Nog een oorzaak: je banden
Om je de nodige stabiliteit te bezorgen beschikt je rug, net als bijvoorbeeld je enkel, over stevige gewrichtsbanden. Zo staan er onder in de rug een paar heel sterke banden, die als scheerlijnen van een tent aan de wervelkolom zitten en die links en rechts van de rug aan het bekken vastzitten. Ga je nu scheef lopen naar links, dan trek je rechts de haringen uit de grond (lees: het bekken). Nu bevatten gewrichtsbanden erg veel gevoel, dus als je aan één kant trekt, leidt dat tot pijnklachten aan de andere kant onder in de rug. Je gewrichtsbanden worden té sterk gerekt en daardoor erg pijnlijk. Nog steeds weten we niet waar de pijn uit dit voorbeeld vandaan komt.

Je rug slaat op slot
Intussen staat de computer in je hoofd ook niet stil. Op het moment dat die merkt dat er iets in je rug beschadigd is, geeft hij aan de rug het sein ‘TILT!!’ en gooit de boel op slot. De gewrichten in je rug ‘blokkeren’ nu, waardoor je stijf wordt en moeilijker kunt bewegen, met alle goede bedoelingen trouwens. Toch vinden ook gewrichten dit niet leuk, want het leidt ook tot extra spierspanning en getintel. ‘Sjonge jonge, wat zit je vast!’ roept je manueel therapeut in dit geval. ‘Zelfs je bekkengewrichten bewegen niet meer en ze staan nog gedraaid ook! Trouwens, waar heb je nu eigenlijk last van?’

Geprikkelde dura
Het scheurtje in de tussenwervelschijf kan overigens ook nog iets royaler uitpakken. De kern dreigt daardoor naar buiten te komen, net als een bobbel op een fietsband die nog nét niet door is. Als dat de situatie is, dan dreigt het ruggenmerg in de klem te komen. De ‘dura’ (de bekleding van je ruggenmerg) raakt nu geprikkeld. Als je nu je hoofd buigt, doet het zelfs pijn in je bil!

Kortom, in ons voorbeeld weten we nu nog steeds niet waar de rugpijn vandaan komt. Maar kan het nog erger? Ja, want we kunnen nu ook nog bedenken dat je een hernia hebt. Daarbij scheurt de tussenwervelschijf helemaal door en klemt de inhoud van de schijf de zenuw meer of minder af. Erg pijnlijk, maar tegelijkertijd een hele troost, want nu wordt het weer duidelijk, want een hernia hoort bij de 5-10% ‘specifieke’ rugklachten. Liep eerst nog alles door elkaar, nu weten we eindelijk waar de pijn vandaan komt.terug