Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Dr. Leo van Deursen
 
In samenwerking met :  

Nederlandse Vereniging voor Rugpatiënten De wervelkolom


lettergrootte: A  A  A
Onderzoek van de rug

 
Het is niet mijn bedoeling om het lichamelijk onderzoek hier uiteen te zetten, omdat dat waarschijnlijk wat lastig te interpreteren is en er dan eerder onduidelijkheid en onrust zou kunnen optreden. Toch zou ik graag enkele uitgesproken kenmerken, die u ook zelf gemakkelijk kunt vaststellen, hier naar voren willen halen.

Hoe loopt u?
Wanneer u een klapvoet hebt of met uw been sleept, hebt u een probleem met ‘zenuwen’ (de stroomdraadjes). U hebt uitval, zeggen we dan. De vraag is alleen nog of dit recent ontstaan is óf dat het al jaren bestaat.
Bent u een jonge vrouw en loopt u waggelend als een eendje bij uw huisarts binnen, dan is de kans groot dat hier sprake is van bekkeninstabiliteit. Mensen met een versleten heup hebben weer een typisch looppatroon (zie Coxartrose, pag. 84).

Stand van de rug
Staat en loopt u al of niet uit het lood? Wanneer we een loodlijn zouden neerlaten vanaf het midden van uw achterhoofd, komt die dan wel of niet tussen uw enkels uit? Als u echt scheef staat, dus fors uit het lood, dan hebt u in de regel iets aan uw tussenwervelschijf. Spit, acute lumbago of zelfs een hernia komen hierbij in aanmerking. Eigenlijk is de diagnose dan al praktisch gesteld. Nu nog weten of er zenuwuitval is of niet.
Anderen zullen in dit geval wellicht vooral tegen u zeggen: ‘Ga toch recht staan. Geen wonder dat je last van je rug krijgt.’

Bewegen
Indien u veel minder goed kunt bukken of strekken dan voorheen, betekent dit dat er iets fout is. Vaak komt dit voor bij een aandoening van de tussenwervelschijf. Die kans is nog groter wanneer u scheef naar voren buigt.
• Wanneer u na even krom gebukt staan moet ‘opkrikken’ om recht te komen, is er zeker iets mis met een tussenwervelschijf en denken we aan chronische discopathie.
• Wanneer u in de loop van een jaar geleidelijk aan steeds stijver geworden bent bij bewegingen in álle richtingen, zou dit reumatisch kunnen zijn (zie Bechterew, pag. 97).
• Wanneer u bij het voorover buigen uitstraling voelt in uw been en tintelingen in uw teen krijgt, dan kan er een zenuw in de klem zitten. Als het buigen van uw hoofd vanuit deze gebogen positie dit nog versterkt, is de kans zelfs iets groter. Dit geldt ook wanneer u daarbij de neiging hebt om uw been maar naar achter uit te strekken.
• Wanneer u niet goed naar een kant opzij kunt buigen, zou er wel eens iets klem kunnen zitten of klem kunnen komen te zitten tijdens die beweging. Wanneer u absoluut niet naar een kant kunt buigen, maar wél naar de andere kant, dan hebt u een éénzijdige fixatie en mogelijk staat u dan ook scheef. Dit wijst weer op een aandoening van de tussenwervelschijf.

Zitten
Wanneer u niet meer goed met gestrekte benen op de grond kunt zitten, kan er een zenuw in de klem zitten. Kunt u uw been nog wel goed gestrekt naar boven bewegen wanneer u op uw rug ligt? Als dit niet lukt, kan dat wijzen op zenuwafklemming.

Liggen
Wanneer u niet graag meer met gestrekte benen plat op uw rug ligt, wijst dit vaak op een discopathie of een dreigende zenuwafklemming.
terug verder