Hartelijke dank voor uw bijdrage


Auteur:
Dr. Leo van Deursen
 
In samenwerking met :  

Nederlandse Vereniging voor Rugpatiënten De wervelkolom


lettergrootte: A  A  A
Bewegen

Indien u veel minder goed kunt bukken of strekken dan voorheen, betekent dit dat er iets fout is. Vaak komt dit voor bij een aandoening van de tussenwervelschijf. Die kans is nog groter wanneer u scheef naar voren buigt.
• Wanneer u na even krom gebukt staan moet ‘opkrikken’ om recht te komen, is er zeker iets mis met een tussenwervelschijf en denken we aan chronische discopathie.
• Wanneer u in de loop van een jaar geleidelijk aan steeds stijver geworden bent bij bewegingen in álle richtingen, zou dit reumatisch kunnen zijn (zie Bechterew, pag. 97).
• Wanneer u bij het voorover buigen uitstraling voelt in uw been en tintelingen in uw teen krijgt, dan kan er een zenuw in de klem zitten. Als het buigen van uw hoofd vanuit deze gebogen positie dit nog versterkt, is de kans zelfs iets groter. Dit geldt ook wanneer u daarbij de neiging hebt om uw been maar naar achter uit te strekken.
• Wanneer u niet goed naar een kant opzij kunt buigen, zou er wel eens iets klem kunnen zitten of klem kunnen komen te zitten tijdens die beweging. Wanneer u absoluut niet naar een kant kunt buigen, maar wél naar de andere kant, dan hebt u een éénzijdige fixatie en mogelijk staat u dan ook scheef. Dit wijst weer op een aandoening van de tussenwervelschijf.terug verder